Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

Wederkerige links tussen Google Scholar en Web of Science

[naar de Engelse versie van dit bericht]

door @jeroenbosman

updates tussen []

Het zat er aan te komen, maar vandaag zijn ze live beschikbaar: wederkerige links tussen Google Scholar en Web of Science, de citatiedatabase van Thomson Reuters. Wie toegang heeft tot Web of Science kan nu vanuit een zoekresultaat in Google Scholar snel een overzicht van citerende artikelen krijgen in Web of Science, compleet met alle functionaliteit die daar beschikbaar is. Er wordt zelfs getoond of er citerende artikelen zijn in de andere Thomson Reuters databases (zoals de Book Citation Index, de Data Citation Index, en de recent geïntegreerde selectie van Spaanse en Portugese bronnen uit Scielo.

Afbeelding Afbeelding

Mensen hebben nu dus het gemak van snel en full text zoeken via Google Scholar om daarna via deze links de veel uitgebreidere en meer systematische functionaliteit in Web of Science te gebruiken. Jammer is dat Web of Science via de links alleen informatie over citing articles biedt. Het zou mooi zijn als ook een link naar het record van het artikel zelf getoond zou worden in Web of Science. Dan kan men er namelijk na een zoekactie in Google Scholar voor kiezen om opslag van bibliografische gevens in Endnote, RefWorks e.d. te doen vanuit Web of Science vanwege de veel betrouwbaardere metadata. Hopelijk komt dat nog.

[update 20131122: Google Scholar toont alleen uitgaande links naar Web of Science bij publicaties vanaf 1989 – hattip Eric Sieverts]

Andersom staan nu in Web of Science nu bij alle records links naar Google Scholar:

Afbeelding

De link naar Google Scholar heet “look up full text – Google Scholar”. Links resolvers van bibliotheken worden opzij geduwd. Onderzoekers en studenten krijgen zo meer wegen om bij de full text te komen. Link resolvers leiden mensen op naar uitgeverssites en andere platforms waar een instelling licentie op het materiaal heeft gekocht. Google Scholar doet dat deels ook, maar voegt vooral de mogelijkheid toe om gratis versies te vinden die auteurs zelf gedeeld hebben in repositories van universiteiten, op hun eigen websites, in sites als ResearchGate en Academia, op pre-print servers e.d. Het wordt met deze extra links iets ingewikkelder, maar voor wie weet wat hij doet wel makkelijker om bij een full text versie te komen.

[update 20131122: Deze link van Web of Science naar Google Scholar gaat nogal eens fout omdat het een simpele link is op eerste auteur plus titelwoorden. Bij auteursnamen met voorvoegsels e.d. gaat het vaak niet goed. hatttip Eric Sieverts]

Voor Google Scholar heeft de samenwerking met Thomson Reuters het voordeel dat hun wetenschapszoekmachine meer klanten krijgt, maar vooral ook een stempel van goedkeuring vanuit een hoek waar jarenlang schamper is gedaan over de matige kwaliteit van Google Scholar. Voor Thomson Reuters biedt het de mogelijkheid klanten vast te houden die anders Web of Science niet zouden gebruiken vanwege de omslachtiger route naar full text en uiteraard om klanten te winnen vanwege het enorme aantal eyeballs dat Google Scholar bekijkt. Het is interessant om te zien of anderen, vooral Elsevier met Scopus, dit ook gaan aanbieden of dat Thomson exclusieve rechten heeft bedongen bij Google.

Studenten en onderzoekers die in de bevoorrechte situatie verkeren bij een bemiddelde universiteit te horen die geld heeft voor een Web of Science licentie krijgen nuttige links in de schoot geworpen. Ik hoop dat zij wel de precieze toegevoegde waarde begrijpen en zichzelf niet te kort doen door te denken dat vanuit Web of Science nu altijd de route naar full text via Google Scholar het snelst en meest compleet is. Soms zal de link resolver toch beter weten waar de betreffende onderzoekers of student werkelijk toegang hoeft tot het gewenste artikel. Men zal beide wegen moeten bewandelen.

Bibliotheken en docenten informatievaardigheden kunnen nu beginnen met het bijwerken van hun materiaal 😉

6 reacties to “Wederkerige links tussen Google Scholar en Web of Science”

  1. eduhackenitz

    Wel aardig om te zien dat in google scholar de foute titel ‘Anatomy of openaccess publishing’ wel wordt gevonden maar in web of science 0 hits geeft (omdat het moet zijn ‘open access’). Dat geeft toch wel een meerwaarde aan van zoeken in Scholar.

    Beantwoorden
  2. wowter

    Wat is de precieze link vanuit Web of Science naar GS? Inderdaad gebaseerd op Eerste auteur en titel, zoals we in de webinar zagen? Niet gelinkt op basis van DOI?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *