Logo Universiteit Utrecht

Library Blog

Blog

ORCID en DataCite bijeenkomst: standaarden voor identificatie

ORCID http://orcid.org/ is een internationaal, onafhankelijk initiatief om unieke identificatie van auteurs te bereiken door het toekennen van een uniek, persistent nummer. Dit kan dan gelinkt worden aan publicaties en andere objecten: weg probleem dat 1001 auteurs hetzelfde heten.
DataCite http://www.datacite.org/whatisdatacite is een internationaal initiatief om de volgende optie onder de aandacht te brengen: Onderzoeksdata als citeerbaar object, door unieke ‘persistent identifiers’ (PID) te geven aan gepubliceerde sets met onderzoeksdata.

Afgelopen woensdag 24 september was ik in Amsterdam voor de ORCID en DataCite bijeenkomst.

Het belang van een klikbare link tussen publicatie en onderzoeksdata werd nogmaals benadrukt. Dit kan door de PID’s van beide objecten ook op te nemen in beide objecten.
Ook het belang van het opnemen van deze identificeerders (ORCID, PID) in het CRIS systeem van een instituut werd genoemd.

Ook goede voorbeelden: Bij Emperial College besloot het CvB om IEDERE onderzoeker van de universiteit een ORCID toe te kennen via mail, met de optie deze privé te houden. Een universiteit in Texas besloot juist om alle graduate students een ORCID toe te kennen.

Er werd geconcludeerd dat ORCID en PID de basis zijn voor een goede en duurzame link tussen auteurs en hun producten. Het zijn inderdaad hele goede en nuttige initiatieven, om in mee te gaan of ten minste goed in de gaten te houden.

2 reacties to “ORCID en DataCite bijeenkomst: standaarden voor identificatie”

 1. Bianca Kramer

  In de LibGuide Researcher Profiles (doelgroep: onderzoekers) staat een beknopte handleiding voor het aanmaken van een ORCID: http://libguides.library.uu.nl/content.php?pid=310987&sid=3058269#11521188

  Op dit moment zijn er in Utrecht (incl. UMCU), voor zover dat na te gaan is via Google, een kleine 90 mensen met een ORCID. Daar valt dus nog een wereld te winnen…

  Op een congres over Altmetrics waar ik vorige week was heb ik verschillende gesprekken gevoerd over hoe je binnen een instelling het aantal onderzoekers met een ORCID zou kunnen verhogen. De meeste voorbeelden die ik gehoord heb, gaan uit van vrijwilligheid: promotie, voorlichting, het inzetten van ‘ambassadeurs’… maar niet massaal uitgeven van ORCIDs voor de hele instelling. Iemand vertelde dat hen dat door ORCID expliciet was afgeraden – met het idee dat a) er op die manier dubbele ORCIDs in omloop komen voor mensen die zelf al een ORCID hebben en b) er veel ‘levenloze’ ORCIDs gecreëerd worden als mensen er verder niets mee doen / het negeren.

  Zelf neig ik desondanks alsnog wel naar een vanuit de organisatie opgelegde / uitgevoerde actie, omdat dat volgens mij de enige manier is om snel een redelijke ‘dekking’ te krijgen. Uiteraard gecombineerd met goede informatie over de mogelijkheden en voordelen.

  Beantwoorden
 2. tepronk

  Op deze meeting geen woord over het afraden van massa toekenning, zo zie je maar. Op een en hetzelfde e-mail adres zijn in ieder geval geen twee ORCIDS mogelijk volgens de informatie op de ORCID-site. Van een oud collega hoorde ik trouwens dat verschillende journals vragen naar een ORCID. Het begint dus wel te leven.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *